Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομάδας Τηλεκπαίδευσης του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας! Βρισκόμαστε πάντα στη διάθεσή σας και μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω της σελίδας "Επικοινωνία". Ευχαριστούμε!

Μιά του κλέφτη, δυό του κλέφτη, τρεις και… τα έμαθα!

Σε όλα τα μαθητικά μου χρόνια από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο άκουγα το δάσκαλό μου, τον καθηγητή, ακόμα και τους συγγενείς να λένε κάθε φορά που αναφερόμασταν στα μαθήματά μου και στις επιδόσεις μου ότι για να τα καταφέρω να γίνω καλύτερη μαθήτρια θα πρέπει να καταλαβαίνω απόλυτα αυτά που διαβάζω και να κάνω συχνά επαναλήψεις. Φυσικά είχα ακούσει χιλιάδες φορές την γνωστή φράση “επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως”.

Αρχίζω λοιπόν να κάνω αυτό που όλοι γύρω μου επισημαίνουν κάθε φορά που με βλέπουν. Πρώτα οργανώνω την ύλη μου σε μικρά τμήματα και τα μαθαίνω καλά. Μόλις τελειώνω το διάβασμά μου κι αφού είμαι σίγουρη ότι έχω κατανοήσει όλα όσα διάβασα, παίρνω το ροζ μαγνητοφωνάκι μου και με ηχογραφώ. “Λέω ό,τι μου κατέβει στο μυαλό ή τα λέω σωστά;” αναρωτιόμουν… Ανοίγω το βιβλίο και ξεκινάω να ακούω όσα έχω ηχογραφήσει μέχρι τώρα. Όπου έχω ξεχάσει κάτι ή έχω κάνει λάθος το διορθώνω και μετά “πάμε πάλι από την αρχή”. 

Είμαι τόσο ενθουσιασμένη γιατί μετά από δυο-τρεις φορές μου φαίνεται παιχνιδάκι, αλλά για να είμαι σίγουρη θα τα κάνω άλλη μία φορά επανάληψη πριν κοιμηθώ… Αυτή τη φορά τη θέση του ροζ μαγνητόφωνου θα πάρει η μαμά μου… Το ίδιο βράδυ λοιπόν ξανακάνω επανάληψη και φωνάζω τη μαμά μου να έρθει για να πω το μάθημα. Αυτή κρατάει το βιβλίο και εγώ απαντάω σε όλες τις ερωτήσεις χωρίς καμία δυσκολία. Είμαι σίγουρη ότι τα έχω καταφέρει. Το έκανα σε όλα τα θεωρητικά μαθήματα και κάθε φορά στα διαγωνίσματα ερχόταν η μία επιτυχία μετά την άλλη. Μόλις έβλεπα 19 και 20 πετούσα στα σύννεφα και έλεγα στον εαυτό μου σαν να ήμουν δασκάλα “επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως” και ξεκαρδιζόμουν στα γέλια.

Το μυστικό λοιπόν της επιτυχίας των εξετάσεων είναι η κατανόηση και η συστηματική επανάληψη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται, ταξινομεί και αποθηκεύει τις πληροφορίες και όταν τις χρειαστεί τις ανακαλεί. Η μάθηση είναι η διαδικασία με την οποία ο ανθρώπινος νους αποκτά τις γνώσεις και η μνήμη είναι η συγκράτηση και αποθήκευση αυτών των γνώσεων. Όπως λένε οι επιστήμονες, η μνήμη χωρίζεται σε αισθητηριακή, βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και έχει μικρή χωρητικότητα. Η μακροπρόθεσμη μνήμη έχει όλες τις πληροφορίες που έχουν αποθηκευτεί και επεξεργαστεί, έτσι ώστε να ανασυρθούν όταν τις χρειαστούμε. Η επανάληψη βοηθάει στο να μείνουν ενεργές οι πληροφορίες στην βραχυπρόθεσμη μνήμη και έπειτα να μεταφερθούν στην μακροπρόθεσμη μνήμη, όπου εκεί πλέον οι πληροφορίες γίνονται κτήμα μας και μπορούμε να τις ανακαλέσουμε.

Για να μάθεις λοιπόν κάτι καλά και να το θυμάσαι στα διαγωνίσματα πρέπει να  κατανοήσεις πολύ καλά αυτά που μελέτησες και έπειτα να κάνεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα επαναλήψεις. Όσες περισσότερες επαναλήψεις έχεις κάνει, τόσο πιο εύκολο θα σου φαίνεται το διάβασμα… και να είσαι σίγουρος ότι έτσι έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι σου… 🙂 ΣΒ