Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομάδας Τηλεκπαίδευσης του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας! Βρισκόμαστε πάντα στη διάθεσή σας και μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω της σελίδας "Επικοινωνία". Ευχαριστούμε!

Μαθησιακές δυσκολίες: Οι μύθοι γύρω από τη δυσλεξία *

Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ειδικής αγωγής. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτές, οι οποίοι είναι χρήσιμο να αποσαφηνιστούν διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε εις βάθος τι σημαίνει δυσλεξία, αλλά και θα βοηθήσουμε ένα παιδί που έχει μαθησιακές δυσκολίες.

ΜΥΘΟΣ : Ένα παιδί που έχει μαθησιακές δυσκολίες, έχει πάντα δυσλεξία.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι μαθησιακές δυσκολίες χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τις γενικές μαθησιακές και τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Η δυσλεξία ανήκει στην κατηγορία των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών μαζί με την δυσαναγνωσία, δυσαριθμησία και δυσγραφία και είναι η δημοφιλέστερη αυτών. Άρα, προτού προβούμε να πούμε ότι ένα παιδί έχει δυσλεξία, θα πρέπει πρώτα να διακρίνουμε σε ποια από τις δύο κατηγορίες μαθησιακών δυσκολιών ανήκει.
ΜΥΘΟΣ: Η δυσλεξία αφορά τον προφορικό λόγο ενός παιδιού.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δυσλεξία είναι μία μαθησιακή διαταραχή η οποία αφορά αποκλειστικά τον γραπτό λόγο και συγκεκριμένα τους μαθησιακους τομείς της ανάγνωσης και της γραφής.

ΜΥΘΟΣ: Τα συμπτώματα της δυσλεξίας υποχωρούν με τον καιρό από μόνα τους.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δυστυχώς, η δυσλεξία, όπως κι οι υπόλοιπες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες είναι εγγενείς, δηλαδή συνοδεύουν το άτομο από τη στιγμή της γέννησης του. Συνεπώς, δεν θεραπεύεται, όμως το άτομο μπορεί να γίνει περισσότερο λειτουργικό στη διαδικασία μάθησης αν γίνει εγκαίρως η διάγνωση από τους ειδικούς. Η διάγνωση γίνεται από διεπιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό και πραγματοποιείται στα Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής των Δήμων, σε Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες των Δημόσιων Νοσοκομείων και στα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διάγνωσης, Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης). Η διάγνωση από αυτούς τους δημόσιους φορείς είναι απαραίτητη διότι εγκρίνεται από τα σχολεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΜΥΘΟΣ: Η αριστεροχειρία αποτελεί ένδειξη δυσλεξίας. 
ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν κάποια σχέση ανάμεσα στην αριστεροχειρία και τη δυσλεξία. Είναι λάθος, λοιπόν, να συνδέεται η αριστεροχειρία  με οποιουδήποτε τύπου μαθησιακή δυσκολία. Θα ήταν καλό λοιπόν να ενισχύσουμε αυτή την επιλογή του παιδιού εκπαιδεύοντας το να έχει καλή λαβή του μολυβιού και σωστή στάση σώματος κατά τη γραφή του, κι όχι να επιπλήττουμε ή να τιμωρούμε την αριστεροχειρία.
ΜΥΘΟΣ: Ενα παιδί με δυσλεξία έχει χαμηλή νοημοσύνη.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα παιδιά με δυσλεξία έχουν πάντα φυσιολογική ή μερικές φορές ανώτερη νοημοσύνη. Μάλιστα, για να γίνει η διαφοροδιάγνωση της δυσλεξίας από τις γενικές μαθησιακές δυσκολίες, ο δείκτης νοημοσύνης είναι βασικό κριτήριο.
ΜΥΘΟΣ: Ένα παιδί με διάσπαση προσοχής έχει πάντα δυσλεξία.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η διάσπαση προσοχής, δηλαδή η δυσκολία του παιδιού να συγκεντρώνεται για πολλή ώρα σε ένα ερέθισμα, είναι συμπεριφορική δυσκολία, όχι μαθησιακή. Συνεπώς, ένα παιδί με διάσπαση προσοχής δεν είναι απαραίτητο να έχει δυσλεξία. Από την άλλη, ένα παιδί με διάγνωση δυσλεξίας, έχει σίγουρα διάσπαση προσοχής.
ΜΥΘΟΣ: Η καθρεφτική γραφή (γράφει 3 αντί για έψιλον) κι η αντιστροφή γραμμάτων είναι σημάδια δυσλεξίας.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η καθρεφτική γραφή είναι μία από τις ενδείξεις της δυσλεξίας. Υπάρχουν όμως πολλές ακόμη που χρειάζεται να συνυπάρχουν ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένα παιδί έχει δυσλεξία. Άρα, καλό είναι να μην εστιάζουμε μόνο σε ένα σύμπτωμα.
 
ΜΥΘΟΣ: Η δυσλεξία δεν αντιμετωπίζεται με κανέναν τρόπο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δυσλεξία δεν θεραπεύεται, όμως ένα παιδί μπορεί  να διευκολυνθεί στη διαδικασία της μάθησης, με την προϋπόθεση ότι η διάγνωση θα γίνει εγκαίρως στο τέλος της δευτέρας δημοτικού. Το παιδί τότε θα ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο μαθησιακό πρόγραμμα παρέμβασης, το οποίο θα είναι φτιαγμένο ειδικά για τις δικές του δυσκολίες, ανάγκες και δυνατότητες.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δυσλεξία, έτσι όπως παρουσιάστηκαν κατά τη φιλοξενία μας στην εκπομπή “Happy Day” στο κανάλι του Alpha.

__________________________________________________

* Γράφει η ψυχολόγος κ. Χρύσα Βαλαμουτοπούλου (http://psixoperpatimata.blogspot.gr).