Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομάδας Τηλεκπαίδευσης του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας! Βρισκόμαστε πάντα στη διάθεσή σας και μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω της σελίδας "Επικοινωνία". Ευχαριστούμε!

Ενσυναίσθηση: “Νιώθω ό,τι νιώθεις”…

Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων. Ο χαρακτήρας της ενσυναίσθησης είναι πολυδιάστατος, καθώς το γνωστικό κομμάτι σχετίζεται με την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιος άλλος, ενώ το συναισθηματικό κομμάτι αφορά την τάση του ατόμου να βιώνει τα συναισθήματα του άλλου. Γι’ αυτό άλλωστε οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση έχουν χαρακτηριστεί άριστοι στο να ακούνε, να διαχειρίζονται και να κάνουν σχέσεις με άλλους.

Γιατί είναι σημαντικό να αναπτύξουν τα παιδιά ενσυναίσθηση:
Η ενσυναίσθηση μπορεί να διδαχθεί και να ενισχυθεί στα παιδιά μέσα σε ένα σωστό περιβάλλον. Με την ενσυναίσθηση τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τα δικά τους συναισθήματα, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων.
Σύμφωνα με μελέτες, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά με χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης εμπλέκονται σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού (σωματικού, λεκτικού, άμεσου, έμμεσου) και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι θύτες δεν μπορούν να βιώσουν τα συναισθήματα των άλλων ούτε να τα κατανοήσουν. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά με χαμηλή ενσυναίσθηση συχνά παρουσιάζουν βίαιες συμπεριφορές, όπως επιθετικότητα, βία και πολλές φορές εμπλέκονται σε κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.
Δεξιότητες παιδιών με ενσυναίσθηση
 • Επίγνωση του εαυτού τους και των συναισθημάτων τους.
 • Μπαίνουν στη θέση του άλλου και αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά του.
 • Αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τους συνομηλίκους τους.
 • Μπορούν να ελέγχουν και να ρυθμίζουν καλύτερα τα συναισθήματά τους σε διάφορες καταστάσεις.
 • Έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες προσωπικής και επαγγελματικής επιτυχίας.
 • Αναπτύσσουν εύκολα επικοινωνιακές δεξιότητες και σχέσεις εμπιστοσύνης με τους άλλους ανθρώπους.
 • Έχουν καλύτερες σχολικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις.
 • Αντιστέκονται σε αρνητικές πιέσεις και συμπεριφορές, όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός και η επιθετικότητα.
 • Αποφεύγουν να διαμορφώνουν στερεότυπα και να κρίνουν γρήγορα τους άλλους.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση
 • Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα και πολλές φορές τα παιδιά μιμούνται τις αντιδράσεις τους. Γι’ αυτό καλό θα είναι οι γονείς να δείχνουν στα παιδιά πώς είναι να ενδιαφέρεται κάποιος πραγματικά για τους άλλους ανθρώπους.
 • Πρέπει να δημιουργούν οι γονείς με τα παιδιά σχέσεις εμπιστοσύνης, σεβασμού και αγάπης. Ο διάλογος και η έκφραση των συναισθημάτων μέσα στην οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.
 • Να μαθαίνουμε τα παιδιά να ζητούν “συγγνώμη” όχι για να γλιτώσουν τις συνέπειες των πράξεών τους αλλά επειδή έχουν καταλάβει πραγματικά για ποιο λόγο πρέπει να το κάνουν.
 • Οι γονείς πρέπει να μιλούν για τα συναισθήματα των άλλων αλλά και για τα δικά τους. Καλό θα ήταν να τους κάνουν συχνά ερωτήσεις που σχετίζονται με τα συναισθήματα των παιδιών, όπως “Πώς ήταν η μέρα σου;”, “Πώς νιώθεις ;”.
 • Πρέπει οι γονείς να δείχνουν με λόγια και με πράξεις ότι και αυτοί οι ίδιοι έχουν την ικανότητα να μπουν στην θέση του παιδιού και να καταλάβουν πώς νιώθει.
 • Γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να διδάξουν στα παιδιά να δέχονται τους άλλους έτσι ακριβώς όπως είναι, ακόμα και αν τους φαίνονται διαφορετικοί.
 • Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν όχι μόνο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, αλλά και να μάθουν να τα διαχειρίζονται σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται, π.χ. θυμό, εκνευρισμό …
 • Μέσα από τα βιβλία, τις ιστορίες και τα παραμύθια τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν -αφού διαβάσουν μαζί με το παιδί ένα βιβλίο- να κάνουν ερωτήσεις τύπου “Πώς πιστεύεις ότι ένιωσε ο ήρωας”, “Αν ήσουν στην θέση του πώς θα ένιωθες”, ” Τι θα έκανες εσύ σε μια αντίστοιχη κατάσταση”.
Η ενσυναίσθηση μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, ικανούς και άξιους να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι μέρος της παιδαγωγικής διαδικασίας η ανάπτυξή της . Όπως λέει και η Edith Wharton, “Υπάρχουν δυο τρόποι να σκορπίσεις το φως: να είσαι κερί ή να είσαι καθρέπτης που το ανακλά”. Ας γίνουμε, λοιπόν, καθρέπτες των παιδιών μας για να δημιουργήσουμε μέσα από αυτά ένα πιο ανθρώπινο και πιο φωτεινό μέλλον. Σ.Β. 🙂