Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομάδας Τηλεκπαίδευσης του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας! Βρισκόμαστε πάντα στη διάθεσή σας και μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω της σελίδας "Επικοινωνία". Ευχαριστούμε!

Η Δυσλεξία εξομολογείται: “3ιμαί διαυορ3τική…” *

Αγαπιτόμου ημερολόγιο,

Σου γράφο για να σουεκφρασοτις ανησυχι3ςκαι τασυνασθυματαμου. Σήμερα στη τηλεοραση ένας δημοσιογράφος μεχαρακτηρισ3ως ασθένεια και στησυνεχια με αποκαλεσαι προβλιμα. Ενιωσα πολύ άσχημα γιατί δίνει μια λαθως εικόνα για μένα και τους φίλους που με έχουν. Δεν είμαι πρόβλημα ουτε αστενεια, ειμαι απλα μια δυσκολία στην εκμάθηση ανάγνωσης,γραφής και οθρογραφίας αλλά προσφέρο αλλά θετικά χαρακτηριστικά όπως Φαντασία,διορατικότητα και δι αίσδηση. Τα παιδιά που με εχουν σκεφτοντε πολυδιάστατα μέσα από τις αισθήσεις για αυτό τους είναι πιο εφκολο να σκεφτοντε με εικον3ς και όχι με λέξεις. Όσοι με έχουν δυσκολεύονται να μεταφέρουν το γραπτό λόγο σε προφορικό και το αντίστροφο Γι αυτό μερικές φορές αργουμαι να διαβάσουμε. Καμία φορά μπεδρευουμε μερικά γράμματα η αριθμούς όπως το 3 αντί ε ,6 αντί 9,δ αντί θ.

Αγαπιτό μου ημερολόγιο να σου πω ένα μυστικό δε τα πάμε πολύ καλά με την οθρωγραφίακαι πολλές φορες ξεχνάμε γράματακαι κανόνες. Κάνουμε πολλά οθρογραφικά λάθη, μουτζούρες και μερικές φορές κάνουμε άσχημα γράμματα. Επίσης ξεχνάμε σημαία στίξης και πολλές φορές δεν θυμόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε. Το χειρότερο βέβαια είναι όταν μας βάζουν να μαθαίνουμε ονόματα και χρωνολογιες.

Εμ τι έλεγα; Α ναι πολλες φορές ενω ζερουμε πολλές λέξεις δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και το λεξιλόγιο μας φαίνεται φωχο. Όμως έχω ένα άλλο πρόβλημα χρειαζόμαστε περισσότερο χρονο γιατί ξεχνιόμαστε και νομίζουν οτι ονειροπολουμε. Ευτυχώς οι δάσκαλοι μας μαςβοηθούνΚαιυπάρχουν και ειδικές ασκήσεις και τρόποι για να με αντιμετωπίσουν. 

Η Ελενίτσα πολλές φορές όταν γυρίζει σπίτι κλαίει επειδή με έχει και λέει στην μαμά της ότι δεν θέλει να ξαναπάει σχολείο γιατί αργεί πολυ να αντιγράψει απο τον πίνακα και τα παιδιά την κοροιδεύουν. Τι να κανό για να τους δείξω ότι είμαι καλή φίλη και ότι δεν δημιουργώ πρόβλημα;εσύ το ξέρεις ημερολόγιο μου οτι έχω κάνει παρέα με πολύ έξυπνους ανθρώπους. Θυμάσαι που σου είχα γράψει ότι με τον Πικάσο και τον davinci ζωγραφίζαμε; με τον Λένον τραγουδούσαμε,με τον Μπετόβεν σύνθετα με και με τον Έντισον φτιάξανε την λάμπα; το θυμάσαι; Επομένως κάνω παρέα με ευφυιες και τους βοηθάω να αναπτύξουν το ταλέντο τους με διαφορετικό τροπο. Δεν είμαι πρόβλημα απλα είμαι διαφορετική και θέλω διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίσει. Μακάτινα το μάθει όλος ο κόσμος και οποίος με έχει να με αγαπησ3ικαι να με αποδεχτεί .

Αγαπιτό μου ημερολόγιο πρέπει να φύγω γιατί σε λίγο ξεκινάει η παράσταση του Κώστα και πρέπει να είμαι Μάξι του όπως ηταν και αυτός δίπλα μου σε όλα τα σχολικά χρόνια και με στήριζε κάθε φορά που κάποιος μας έλεγε ότι αγρούμε να διαβάσουμε και ότι κάνουμε πολλά λάθη.

Με αγάπη Δυσλε3ια!!

* Μέσα από το ημερολόγιο της Δυσλεξίας μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε ποια είναι και να μάθουμε κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζει. Η δυσλεξία είναι μια μορφή μαθησιακής δυσκολίας του ατόμου, αλλά είναι δύσκολο να διατυπωθεί σε έναν ορισμό. Υπάρχουν δύο τύποι δυσλεξίας, η εξελικτική και η επίκτητη. Η εξελικτική ακολουθεί το παιδί από την γέννησή του και χωρίζεται σε οπτική και ακουστική δυσλεξία. Από την άλλη, η επίκτητη δυσλεξία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα εγκεφαλικού τραύματος ή εγκεφαλικής ασθένειας.

Συνοπτικά τα συμπτώματα της δυσλεξίας είναι :

  • Δυσκολία ανάγνωσης, γραφής, ορθογραφίας.
  • Διάσπαση προσοχής.
  • Διαταραχή προσανατολισμού.
  • Προβλήματα οφθαλμοκίνησης.
  • Δυσχέρεια αντίληψης της αλληλουχίας.
  • Δευτεροπαθή ψυχολογικά προβλήματα.

Πριν λοιπόν μπει ο καθένας στην διαδικασία να κρίνει και χωρίς να έχει την απαραίτητη γνώση για το τι είναι η δυσλεξία, καλό θα ήταν να θυμηθεί τα λόγια του καλύτερου φίλου της δυσλεξίας Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος είχε πει ότι :

Ο καθένας είναι μεγαλοφυΐα, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο”. ΣΒ 🙂